23januar2021

 Facebook ČKZ 

ckz

Zadnje novice

Domov

277. številka ČKZ: Vesoljska doba 50 let po Apollu

 

Izšla je jesenska številka Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo, ki je posvečena 50. obletnici pristanka na Luni (ur. Natalija Majsova). Številka je izrazito transdisciplinarna, kar se ne kaže samo v vsebini posameznih besedilih, v katerih avtorji za analizo na temo vezanih pojavov kombinirajo različne pristope, temveč tudi v raznolikosti žanrov. Poleg znanstvenih in strokovnih prispevkov tako objavljamo tudi dva intervjuja in vizualni esej. Poseben razdelek v številki je namenjen tudi prvemu literarnemu natečaju Časopisa za kritiko znanosti – objavljamo zmagovalno zgodbo ter dve poročili: o natečaju in o festivalu fantazijske književnosti. V rubriki Članki pa se avtor ukvarja z opusom hrvaškega režiserja Daliborja Matanića.

 

Iz uvodnika:

Armstrongov sprehod po Luninem površju 21. julija 1969 danes na splošno velja za kontroverzen dogodek, ki je sprožil plaz pohval, dvomov, kritik in poznejših analiz. Je šlo za klimaktičen konec ameriško-sovjetske hladnovojne »tekme za vesolje«? Za posthumni notranje- in zunanjepolitični uspeh nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Johna F. Kennedyja (1917–1961), ki je 25. maja 1961 pred Kongresom naznanil začetek ameriških priprav na pristanek človeka na Luni »pred iztekom [tistega] desetletja« (Launius, 2006: 26)? Za prevaro, ki ji je bila v osnovi politična zarota? Za oznanilo konca hladne vojne oziroma zmage kapitalističnega zahodnega bloka? Za utemeljitev znanstveno-tehnološkega, ekonomskega in moralnega globalnega gospostva Združenih držav Amerike? Za dokončen vstop človeštva v novo, vesoljsko dobo (space age)? Za znak superiornosti in neustavljivosti človeške vrste ali vsaj preroškosti futurizmov začetka 20. stoletja? Za politični dogodek, ki nima prevelike znanstvene vrednosti? Ali morda za labodji spev določenega, z antropocentričnim humanizmom zaznamovanega obdobja? Za precedens, ki bo v nedogled opozarjal na drznost, pa tudi omejenost in kratkovidnost človekove nečimrnosti? Iz obstoječih zgodovin, kritičnih analiz in ustaljenih pavšalnih pripomb, kot je že pregovorna »Uspelo nam je spraviti človeka na Luno, ne moremo pa ... /dopolni po želji, recimo ‘zaustaviti ekološke krize’/« bi lahko prišli do vseh teh sklepov ali pa do kakšnega drugega.

 

 

 

 

 

 

Izhajanje - štirikrat letno

Časopis za kritiko znanosti izhaja štirikrat v letu: spomladi (okvirno konec marca), poleti (okvirno konec junija), jeseni (okvirno septembra) in pozimi (okvirno konec decembra). Občasno izdajamo dvojne številke revije.

Facebook like box

Časopis za kritiko znanostiČasopis za kritiko znanosti. Gre za uveljavljeno družboslovno in humanistično revijo, ki jo je v času študentskih nemirov v začetku sedemdesetih let ustanovila skupina radikalnih študentov in mlajših intelektualcev z namenom, da odprejo teoretski forum, kjer bo lahko nastopala tista znanost, ki se hoče oblikovati v toku refleksije najaktualnejših družbenih gibanj. Več ...