20oktober2019

 Facebook ČKZ 

ckz

Zadnje novice

Focus - Društvo za sonaraven razvoj vas  v sodelovanju s ČKZ eko klubom v ponedeljek ob 14h vabi na razpravo o okoljskih konfliktih, povezanih z rudarjenjem urana v Namibiji, s posebno gostjo, Bertchen Kohrs. Razprava, ki bo potekala na FDV (predavalnica 15) bo naslovljena Družbeni in okoljski konflikti zaradi rudarjenja urana.

 


 

Ker si prizadevamo osvetliti okoljske in družbene konflikte, ki jih povzroča rudarjenje urana v državah v razvoju, smo veseli, da imamo možnost gostiti Bertchen Kohrs iz Namibije, kjer je problematika še posebej pereča. Vabimo vas, da se nam 2. novembra 2015 ob 14.00 pridružite v predavalnici 15 Fakultete za družbene vede na Kardeljevi ploščadi 5 v Ljubljani.

Čeprav Slovenija tretjino svoje električne energije proizvede v jedrski elektrarni, se o uranu kot energetskem viru in problemih, povezanih z njim pri nas ne govori. Ker si prizadevamo osvetliti okoljske in družbene konflikte, ki jih povzroča rudarjenje urana v državah v razvoju, smo veseli, da imamo možnost gostiti Bertchen Kohrs iz Namibije, kjer je problematika še posebej pereča.

Vabimo vas, da se nam 2. novembra 2015 ob 14.00 pridružite v predavalnici 15 Fakultete za družbene vede na Kardeljevi ploščadi 5 v Ljubljani.

Na dogodku bo ga. Kohrs, predsednica organizacije Earthlife Namibija, predstavila razmerje med rudarskimi korporacijami in lokalnim prebivalstvom, slabo regulacijo dejavnosti, problem nenaslavljanja okoljskih konfliktov ter vplivov na zdravje ljudi, predvsem delavcev v rudnikih. Ogledali si bomo tudi kratek film o problematiki, v razpravi pa se bomo z gosti posvetili tudi slovenski okoljski politiki.

 

Program:

14.00 – 14.10: Uvodni pozdrav, Tomislav Tkalec, Focus, društvo za sonaraven razvoj
14.10 – 14.40: Ogled filma Namibia’s uranium rush
14.40 – 15.20: Predstavitev družbenih in okoljskih konfliktov zaradi rudarjenja urana v Namibiji, Bertchen Kohrs, Eartlife Namibija
15.20 – 16.00: Razprava o okoljskih konfliktih in rudarjenju urana (sodelujoči: doc. dr. Andrej Kurnik, FDV; Bertchen Kohrs, Earthlife Namibija; Tomislav Tkalec, Focus).

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

 

Focus