14december 2019

 Facebook ČKZ 

ckz

Zadnje novice

268. številka Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo je posvečena sovražnemu govoru, prinaša pa tudi poseben prispevek na temo epistemologije migrantske krize ter pet recenzij.  

V slovenskem javnem prostoru se v zadnjem obdobju, še posebej od poletja 2015, vedno pogosteje govori o sovražnem govoru, njegovi definiciji in posledicah ter razmerju med njim in svobodo govora. Takšna pogostost termina zahteva tudi njegovo kritično analizo, teoretično in praktično.  

Številka je razdeljena na pet sklopov. Splošnim premislekom sledijo pravni in kriminološki pogledi. Posebno pozornost smo posvetili Evropi, migracijam in islamu, sklop o digitalnih medijih pa poleg teoretskega uvida prinaša tudi edini poglobljen intervju z avtorjem spletnega portala ZLOvenija pri nas. Tematsko številko zaokrožujeta prispevka na temo seksizma in homofobije.


Iz uvodnika: 
Pričujoča številka »združuje trinajst prispevkov, ki sovražni govor obravnavajo z vidika različnih disciplin. Prav mnogoterost pristopov k obravnavani temi je tista, ki tudi sicer prežema družbeno realnost, ko se soočamo z vprašanji, kot so 'Kaj je sovražni govor?', 'Je sovražni govor škodljiv?', 'Ali se je na sovražni govor treba odzivati?', 'Kje je meja med svobodo govora in sovražnim govorom?' in tako naprej. Univerzalne definicije sovražnega govora namreč ni, saj ta pojem srečujemo na različnih področjih obravnave. Tudi obstoječe domače znanstvene raziskave /.../ potrjujejo obstoj težav pri prepoznavanju sovražnega govora, kar vpliva na potek javne razprave o bistvenih vprašanjih družbene neenakosti, podrejanja in izključevanja. Zato je pri tem ključno zavedanje, da sociološke definicije sovražnega govora niso enake pravni opredelitvi kaznivega dejanja 'javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti'; prav tako kazniv sovražni govor ni enako kot t. i. družbeno nesprejemljiv sovražni govor, tako kot tudi razžalitev oziroma žaljiv govor ni sovražni govor.«