20maj2019

 Facebook ČKZ 

ckz

Zadnje novice

Okrogla miza Marx, Orwell in pravičnejša družbaV ponedeljek, 15. 4. 2013, ob 19.00, bo v Trubarjevi hiši literature potekala okrogla miza naslovljena Marx, Orwell in pravičnejša družba. Pogovor bo potekal z dr. Levom Kreftom, dr. Vesno Leskošek, Tino Mahkota in Jernejem Amonom Prodnikom, moderira Manca G. Renko.
 
Nedavno je v slovenski knjižni ponudbi prišlo do zanimivega naključja: skoraj hkrati sta izšli dve deli, ki se vsebinsko skladata in dopolnjujeta. V zbirki Beletrina Študentske založbe je izšla knjiga Pot v Wigan Georga Orwella, pri založbi Sophia pa je izšel nov prevod Kapitala Karla Marxa. Pot v Wigan zarisuje Orwellovo pot k socializmu ter razvoj njegove misli, ki jo je zaznamovalo dvomesečno bivanje med brezposelnim delavstvom v severnoangleških revirjih leta 1936. Med tem bivanjem se je ukvarjal z razmišljanjem o revščini ter socialni nepravičnosti in prišel do zaključka, da je edini sistem, ki bi lahko vzpostavil pravičnost, socializem. Ko je knjiga izšla v Angliji, je bil Orwell že v Kataloniji, kjer se je boril proti fašizmu. Ob tem bomo predstavili tudi novo številko Časopisa za kritiko znanosti z naslovno temo ¡No Pasaran!: Zapisi z antifa seminarja.
 
S pomočjo gostov: dr. Leva Krefta, dr. Vesne Leskošek, Tine Mahkota in Jerneja Amona Prodnika bomo spregovorili o Orwellu in Marxu, socialni izključenosti, revščini, antifašističnem boju, vlogi ideologije v umetnosti ter skušali povleči vzporednice s sedanjostjo. Pogovor bo povezovala Manca G. Renko.