23Januar2018

 Facebook ČKZ Switch to EnglishSwitch to Slovenian language

Nahajate se: Domov | Novice | Publikacije | Izšla številka Kitajska: veliki skok v globalizacijo

Zadnje novice

Izšla številka Kitajska: veliki skok v globalizacijo

ČKZ 258 - KitajskaČetrti tematski zvezek Časopisa za kritiko znanosti v letu 2014 z multidisciplinarnega vidika obravnava procese, ki opredeljujejo današnjo Kitajsko. 258. številka nosi naslov Kitajska: Veliki skok v globalizacijo

Procesi, ki opredeljujejo sodobno Kitajsko so večinoma pogojeni s posebnostmi kitajske modernizacije in hkrati vpeti v specifiko kitajske tradicije, povezane z  rigoroznostjo in rigidnostjo uradne državne doktrine in tako imenovane konfucijanske etike. Pomemben vidik teh procesov je povezan tudi z močnimi vplivi »Zahoda« oziroma evro-ameriških ekonomij, politik, tehnologij in ideologij, katerim se tudi nova globalna velesila ne more postaviti po robu. V tem kontekstu je treba obravnavati tudi kitajske »neokolonialne« težnje v Afriki in nekaterih drugih, gospodarsko »nerazvitih« območjih.

Informacije, analize in reinterpretacije sodobne kitajske družbene stvarnosti, ki nam jih ponuja 258. številka ČKZ, so večinoma nastale pod peresi sinologov in sinologinj, ki se proučevanja kitajskih razmer lotevajo na podlagi svoje strokovne izobrazbe in svojega večletnega bivanja na Kitajskem. To vsekakor pripomore tako k njihovi vsebinski kot tudi k njihovi metodološki verodostojnosti. 

Urednica tematske številke: Jana S. Rošker

Avtorice in avtorji prispevkov: Jana S. Rošker, Helena Motoh, Arif Dirlik, Nataša Vampelj Suhadolnik, Špela Oberstar, Matic Urbanija, Wang Hui, Agnes S. Schick-Chen, Zorana Baković, Martina Bofulin, Sam Tumbili, Eva Sternfeld, Felix Wemheuer, Tea Sernelj, Saša Istenič.