Select your language

Articles

Hands Off Our Homes: The Financialization of Housing in Europe

Povsod po Evropi imajo družine z nizkimi dohodki, brezposelni, brezdomni, nomadi in srednjerazredna gospodinjstva čedalje več težav z dostopom do dostojnih in dostopnih stanovanj. Hipoteke in posojila, rastoče najemnine, cene elektrike in vode so največji mesečni stroški za večino gospodinjstev.
Po stanovanjski krizi leta 2008 so bile po številnih državah znova uvedene politike varčevanja.  Banke, elite, investitorji in nepremičninarji so postali še bogatejši, medtem ko neenakost narašča. 
Medtem ko se krči ponudba stanovanj in jih privatizirajo investicijski skladi, se po vsej Evropi povečuje število zaplemb, prisilnih deložacij in brezdomcev, hkrati pa se gradijo luksuzna stanovanja in pisarniški prostori, ki ostajajo prazni. Stanovanja so postala blago. 
Temeljni razlogi teh procesov so bili razkriti in zavrnjeni; akumulacija kapitala v naših mestih vodi v poblagovljenje in financializacijo stanovanj, kar koristi zasebnemu sektorju in škodi prebivalcem mest. Mesta se uporabljajo za ustvarjanje dobička. Človekovi pravici do stanovanja in do mesta sta kršeni.
V tem besedilu opisujemo in osvetljujemo proces financializacije stanovanj ter predlagamo drugačne stanovanjske politike, ki vodijo stran od finančne špekulacije in interesov velikih nepremičninarjev.
Pozivamo vsa evropska stanovanjska gibanja in celotno družbo, da povzdigne glas proti financializaciji naših mest in domov. Zahtevamo dostojna in dostopna stanovanja za vse.

 


Article inside journal

Issue No. 273 - Degrowth / Housing Policies
Source
Časopis za kritiko znanosti
Numbering
2018 , volume volume 46 , issue issue 273
9,00 € each (incl. tax - DDV)
Read more …