Izberite vaš jezik

Dogodki

Napisal
Uredništvo ČKZ
Predavanje Teje Hvala o »Možači« v medijih in umetnosti - 24.11. 2023
Cassils, Podoba v nastajanju, performans, 2012. 21. Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, 2015, foto: Domen Pal.

Časopis za kritiko znanosti (ČKZ) v sodelovanju s partnerji predstavlja cikel predavanj s področja medijskega opismenjevanja o obravnavi ranljivih skupin (LGBTIQ+, migranti, ženske) v slovenski medijski krajini v okviru projekta MORSI-PS.

24. novembra 2023 ob 18.00 bo imela Tea Hvala predavanje »Možača« v medijih in umetnosti v prostorih uredništva ČKZ na Vilharjevi cesti 3 v Ljubljani.

»Možača« je slabšalen izraz za žensko, ki se ji pripisujejo stereotipne moške telesne in vedenjske lastnosti, in omalovažujoč izraz za lezbijko. »Možačo« se povezuje tudi s poklici, za katere vse manj, a vendar še danes velja, da spadajo v domeno moških (političarka, direktorica, voznica, programerka, vodovodarka ipd.), in športi, ki zahtevajo telesno vzdržljivost in moč (boksarka, nogometašica, voznica relija, dvigovalka uteži ipd.).

Tea Hvala bo ob primerih objav v slovenskih medijih in ob primerih umetniških del obravnavala vprašanja, kot so: Zakaj je ženska, ki tako ali drugače odstopa od tradicionalnih predstav o »ženskosti«, povečini obravnavana negativno? Zakaj je tudi odnos do »ženskosti« pri moških predvsem odklonilen? Kje najdemo pozitivne obravnave? In še: zakaj »ženskost« velja za nasprotje »moškosti«? Kaj ima vse to sploh opraviti s spolno usmerjenostjo? In kako se spremeni dojemanje spolov, če – tako kot feministična in queer teorija – ločimo pojma »ženskost« in »moškost«, ki označujeta spolno identiteto in izraz (družbeni spol) od pojmov »moški« in »ženska«, ki označujeta biološki (genitalni) spol?

Tea Hvala je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture ter magistrirala iz antropologije spolov. Je samozaposlena v kulturi kot kritičarka umetnosti in književnica, posveča se tudi uredniškemu delu in prevajalstvu. Objavila je številne eseje in strokovne članke o feministični umetnosti in aktivizmu.

ČKZ je revija, ki že pet desetletij kritično premišlja, reflektira in opozarja na marginalizirane, ranljive dele družbe, kar dokazujejo tudi številne izdaje revije, kot so Ženske v znanosti, Zamolčane zgodovine I, Mesto žensk – Zamolčane zgodovine II, Zelene politike/Begunci, Balkanska migracijska pot, Nasilje nad LGBT mladino in odraslimi idr.

A ČKZ ne premišlja in opozarja le skozi tiskano besedo raziskovalk/-cev, znanstvenic/-kov, ampak se tudi aktivno bori za pravice ranljivih skupin v različnih aktivističnih pobudah. V tem kontekstu s ciklom predavanj širimo naša teoretska in praktična prizadevanja za ozaveščanje in sprejemanje ranljivih skupin v Sloveniji - med mladimi, starejšimi, različnimi jezikovnimi skupinami ipd.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo.

Prisrčno vabljene_i!

Partnerji na projektu

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo Ministrstvo za kulturo Forum Tomizza C.M.A.K. Cerkno