Izberite vaš jezik

Članki

Avtonomno izobraževanje in podtalno samoorganiziranje

Besedilo je transkript srečanja zapatistične delegacije z Listo demokratičnega študentstva na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani jeseni leta 2021.

Martín: Smo majhna delegacija, La Extemporánea, nas je 5, v Evropi je 28 tovrstnih skupin, vse skupaj nas je 160. Potujemo po Evropi, da slišimo vaše izkušnje, da delimo naše izkušnje, da se pogovarjamo in v veselje nam je biti danes z vami, ki ste organizirali ta pogovor.
Najprej vam bom nekaj povedal o našem avtonomnem izobraževanju v naši skupnosti v Chiapasu. Preden se je porodilo naše avtonomno izobraževanje, smo se zapatisti soočali s podobnimi situacijami, s podobnimi problemi kot vi, predvsem s tem, da je bilo za nekatere šolanje možno, medtem ko za druge ne, saj je bilo plačljivo. To se je dogajalo v mestih, a zapatisti ne prihajamo iz mest, mi živimo v vaseh, v skupnostih, ejidah. Vendar je bilo izobraževanje, ki ga je organizirala zvezna vlada, še slabše, ker naj bi učne ure potekale od ponedeljka do petka, velikokrat pa se je primerilo, da učitelj ali učiteljica nista prišla v vas, ali da je pouk trajal samo kakšno uro ali pa je bil učitelj pijan.

 


Članek v reviji

Številka 287 - Turneja za življenje = La gira por la vida
Vir
Časopis za kritiko znanosti
Številčenje
2022 , letnik letnik 50 , številka številka 287
12,90 € na kos (z DDV)
Preberite več …